Februar, kulturni praznik, Roza … in kulturni dan

Kultura. Bogata in mogočna beseda, ki odmeva in se dotika prav vsakega izmed nas. S kulturo živimo, jo ustvarjamo, doživljamo in širimo. Kultura se vedno znova razkriva v nas in nas navdaja z navdušenjem.

7. februarja, dan pred slovenskim kulturnim praznikom, smo obudili spomin na našega največjega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna. In ker kultura še kako zelo živi, smo se vsi učenci od 1. do 9. razreda ta dan podali na (kul)turno pot z našim literarnim in gledališkim ustvarjalcem Andrejem Rozmanom Rozo. V dopoldanskih delavnicah, ki smo jih poimenovali po istoimenski pesmi Andreja Rozmana Roze Nekaj ti moram povedat, smo prebirali stvaritve Roze in ustvarjali na najrazličnejše načine.

Vabljeni, da nas v mesecu kulture obiščete na našem blogu Kultura bogati in podoživite utrip (kul)ture z Andrejem Rozmanom Rozo.  

Priprave na kulturni dan o Andreju Rozmanu Rozi so se v šolski knjižnici pričele že 14 dni pred kulturnim dnem. Knjižničarka Urška Sotler si je zamislila, da bi skupaj z učenci posneli video o Rozi. Pobrskala je knjige in splet ter našla veliko zanimivosti o pesniku, pisatelju in dramatiku Andreju Rozmanu Rozi, napisala scenarij, prosila za sodelovanje nekaj učencev in snemanje videa se je lahko začelo. Nik, Lučka, Eva, Freja in Manca so odlično opravili svojo nalogo in video o našem umetniku so si učenci od 1. do 9. razreda ogledali kot uvod v kulturni dan. Verjamemo, da so si ga z zanimanjem ogledali, saj video nazorno prikazuje zanimivo življenje in ustvarjanje prav posebnega umetnika, ki je nekoč rekel: “Po celem svetu hodimo v pižami in s copati, nikomur nič ne jemljemo, pa smo vse bolj bogati, zato ker so na svetu knjige in ker znamo brati.”

Pa začnimo naše februarsko kulturno popotovanje z ogledom filma tudi mi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja