Kultura bogati, 1. 2. 2018

Vstopamo v mesec kulture. Vstopamo v mesec, ki se z 8. februarjem, državnim praznikom, poklanja kulturi in ji daje mesto, ki ji pritiče.

Vendar pa je kulturni praznik samo en dan v letu, kultura pa nekaj, kar sodi v vsak trenutek našega življenja. Še več, živimo, rastemo, zorimo…, da bi bili kulturni, da bi bili kulturniki, ustvarjalci lepega, dobrega, plemenitega, umetniškega na vseh področjih življenja.

Kultura je človekova vez med preteklostjo in prihodnostjo. Človeku daje življenjski smisel in moč, da preživi. Zato smo se Slovenci ohranili na prepihu Evrope, zrasli smo in se potrdili kot narod, kot družba.

Majhen narod mora biti ustvarjalen, da ne  izgine v senci velikih takoj, kakor hitro bi  nehal biti narod samostojne kulture.

Kultura in njena vloga v današnji civilizaciji sta prav tako pomembni kot v preteklosti, ko smo se Slovenci tudi prek kulture ozaveščali kot narod in si prav z zavestjo o sebi kot narodu naposled priborili svojo lastno državo.

Naša kulturna dediščina je velika, se nenehno spreminja in je v nenehnem nastajanju. Vedno znova pa se rojevajo nove ideje, ki prinašajo nove ustvarjalne iskrice, nove prireditve in nove  priložnosti tudi v naši šoli.

Umetnost je ogledalo časa. Naj bo ta odsev v ogledalu prijazen, sprejet tudi takrat, ko bodo barve poplesavale, zvoki šepetali, besede slikale nove podobe novega časa …

Zato smo se odločili, da vam, učencem, damo priložnost, da s svojimi prispevki o kulturi v nekaj minutnih oddajah obogatite kulturno dogajanje na šoli v mesecu kulture.

Kultura je vendar nekaj, kar ostane. Naj zaživi in se razcveti v kulturni šopek, ki bo še dolga ohranjal svežino v šoli.

Vabim vas, da prisluhnete Stelli Halilović, ki bo s skladbo Elegija, skladatelja Gregorca, otvorila Kulturne minute v tem mesecu kulture.

Umetnost je tista, ki najbolj bogati človekovo osebnost. Če smo z današnjo oddajo vsaj malo obogatili tudi vas, smo zadovoljni in bogatejši tudi mi.

Irena Poljanšek Sivka

Ravnateljica

 

Poslušajte prve Kulturne minute. Klik na povezavo.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja